Yaklaşan kış mevsimi şartları gereği; İlçemiz halkının can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla, Merzifon Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü olarak aşağıda belirttiğimiz hususların hatırlatılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
1) Her kış mevsimi, alınan ihbarlarla yangın mahalline gidildiğinde genellikle baca yangını ile karşılaşmaktayız. Buda halkımızın bu konuya yeterince dikkat etmediğini göstermektedir. Konu ile ilgili olarak vatandaşlarımızın her yıl baca temizliklerine yaptırmaları, ayrıca çatı baca çıkışlarının yangına meydan vermeyecek şekilde etrafında önlem almaları, bu tür olayların önüne geçecektir.
2) Ülkemizde, kış aylarında sık yaşanan olaylardan biride soba zehirlenmeleridir vatandaşlarımızın uyudukları odada bulunan sobalara, uyumadan önce atılan kömür, ters esen rüzgar sonucu bacanın dumanı geri vererek her an odanın duman içerisinde kalmasına neden olabilir. Onun için uyku saatlerine yakın zamanda sobalara kömür atılmaması, içerisindeki kömür yanmadan uyunmaması gerekmektedir. Bu konuda piyasadan temin edilebilecek, Karbonmonoksit Gaz Alarm Cihazlarıda sobalı odalara takılarak önlemler alabilirler.
3) Kış mevsimi şartları gereği depolama ihtiyacı duyan vatandaşlarımız tarafından balkonlarda yedek olarak bulundurulan, LPG (Likit Petrol Gazı) tüpleri siboplarında donma meydana gelmektedir. Bu durumda dedantör takıldığında sibobun devamlı basılı kalmasına ve çalışma prensiplerine göre çalışmasını engelleyip gaz kaçağı yapmasına neden olmaktadır.
Bunun için LPG (Likit Petrol Gazı) tüplerinin öncelikle servis elemanlarına taktırılması, bu mümkün olmadığı taktirde kış günlerinde donma ve buzlanma ihtimali bulunan LPG tüplerinin sibop kısmına emniyet etiketi söküldükten sonra kaynar su dökülerek buzlanmanın ortadan kaldırılması ve sonra kullanılması gerekmektedir.
Şayet evinizde gaz kaçağı olduğunu hissederseniz; kibrit, çakmak gibi ateş kaynaklarını kullanmayın, elektrik arkı ortaya çıkacağından hiçbir elektrikli alet ve elektrik anahtarını kullanmadan önce odayı hava sirkülasyonu olacak şekilde havalandırın, havadan ağır olan LPG (Likit Petrol Gazı) odanın zeminine çökeceğinden bir süpürge ile süpürür gibi yaparak gazın dışarıya çıkmasını sağlayınız.
4) İlçemiz merkezinde mesken ve ticarethanelerde yoğun olarak kullanılmaya başlanan, doğalgaz kombi ve şofben bacalarının her yıl rutin bakım ve temizliklerinin yaptırılması, kombi ve şofben bacalarının bina yalıtım sisteminden en az 1 metre çıkış mesafesi olması, meydana gelebilecek donma olayına karşı her türlü önlemlerin alınması gerekmektedir.
5) İlçemiz merkezi ile mücavir alanı içerisinde, ticari faaliyette bulunan, Akaryakıt ve Lpg Satış İstasyonlarının ana tank ve araç dolum ikmallerinde mutlaka topraklama işlemlerinin yaptırılması, işyerlerinde bulunan Yangın Söndürme Cihazlarının dolum ve bakımlarının yaptırılması, Yangın Dolapları ile Hortumlarının ve Su Bağlantılarının bakımı, Gaz Alarm Sistemleri, Çeşitli Aydınlatma ve Güvenlik Kameralarının bakımları, Statik Elektrik Topraklama Bağlantılarının kontrolü ve diğer İş Güvenliklerinin sağlanması gerekmektedir.
6) İlçemizde meydana gelen, İşyeri Yangınları sonrasında yapılan incelemelerde yangın çıkış sebepleri arasında elektrik başta olduğundan dolayı işyerlerinin kapatılmadan önce prizlerde takılı bulunan gereksiz fişlerin çekilerek tedbir alınması.
7) Benzin, Motorin ve Lpg ile çalışan araçların kışlık bakımları olarak, Akü şarj durumu, antifiriz, termostat, ateşleme bujileri, tüm elektrik kabloları, Lpg beyin ve sistemlerinin kontrolü, bakımlarının yaptırılması.
8) Özellikle şehir merkezimizde bulunan cadde, sokak giriş ve çıkışlarına gelişi güzel park edilen araçların, Acil Durumlarda İtfaiye Arazözlerinin geçişlerini engelleyecek şekilde park yapılmaması vatandaşlarımızın mağduriyetlerini önlenecektir.
Halkımızın can ve mal emniyeti açısından bu konulara azami dikkat göstereceği inancıyla saygılar sunarız.