HAYVAN BAKIM EVİ VE REHABİLİTASYON MERKEZİ
04.03.2016 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Amasya Şube Müdürlüğünden Merzifon Belediyesi geçici hayvan bakım evi ve rehabilitasyon merkezi açılış izni Valilik oluru ile alınmıştır. Geçici Hayvan Bakım evi ve Rehabilitasyon Merkezi 14.855 metre karelik bir alan üzerine kurulmuştur.
4 adet serbest gezinti alanı bulunmaktadır. Bunların 2 adeti dişi köpekler 2 adeti erkek köpekler için ayrı ayrıdır.
3 adet yavru kafesi bulunmaktadır, 2 adet karantina kafesi ,2 adet müşahede kafesi,1 adet hasta bakım kafesi, 4 adet anneli yavru kafesi olmak üzere toplam 16 adet kafes bulunmaktadır.
Yavru kafeslerinde, anneli yavru kafeslerinde, hasta bakım kafeslerinde, karantina kafeslerinde, müşahede kafeslerinde kış aylarında faaliyete geçirmek üzere ısıtıcılar bulunmaktadır. Barınağın kapasitesi 150 hayvandır.
Ayrıca Veteriner Hekim odası ve duş, Veteriner Teknisyen odası, personel giyinme odası ve duş, personel dinlenme odası, tuvaletler, mutfak, hasta hayvan tedavi ve ameliyat hane, depo olarak kullanılan idari binalar bulunmaktadır.
Hayvan bakım evi ve rehabilitasyon merkezinin görevi sokaklardaki başı boş köpekleri toplamak aşılarını yapmak, hasta hayvanları tedavi etmek, kısırlaştırmak ve en önemlisi sahiplendirmektir. Faaliyete geçtiğinden bugüne kadar 597 köpek sahiplendirilmiştir.
650+
Bu Güne Kadar Sahiplendirdiğimiz Hayvan Sayısı
Sahipsiz hayvanlar için neler yapıyoruz?
İlçemiz mücavir alanı içerisinde sahipsiz köpekler toplanarak müşade ortamına alınarak 5 gün boyunca gözlemleme yapılır. Hemen ardından kuduz aşısı yapılarak hasta olan hayvanlarımızın tedavisi tamamlanır.Sağlıklı olduğu tespit edilen hayvanlar ise kısırlaştırma işlemi yapılarak hayvanın genel durumuna göre uygun kafese alınır.
5199 sayılı yasaya göre alınan bir köpek en az 10 gün barınakta durması gerekir. Bu süreç içerisinde aşıları tıbbi müdahaleleri ve kısırlaştırma işlemleri yapılmaktadır.Her hayvana ayrı ayrı mikroçipve küpe takılır. Eğer bu süre içerisinde sahiplendirilmez ise yasada belirtildiği gibi alındığı ortama geri bırakılmaktadır.
Hayvan sahiplenmek için ne yapmalıyız?
Öncelikle hayvan sahiplenecek kişi 18 yaşından büyük olmalıdır. 18 yaşından büyük vatandaşlarımız Sahiplendirme tutanağını imzalayarak hayvan sahiplenmiş olurlar.
Barınağı gezebiliyor muyuz?
Tüm vatandaşlarımız barınağımızı uzman veteriner hekim eşliğinde gezip bilgi alabilirler.
Köpekleri kısırlaştırma yapıyor musunuz?
Evet sokaklardaki başı boş köpekleri toplayarak kısırlaştırma işlemi yapıyoruz. Bunun yanında aşılarını yapmak, hasta hayvanları tedavi etmek, ve en önemlisi sahiplendirmek görevlerimiz arasındadır.
VETERİNER HİZMETLERİMİZ
İlçemiz mücavir alanı içerisinde sahipsiz köpekler toplanarak müşade ortamına alınarak 5 gün boyunca gözlemleme yapılır. Hemen ardından kuduz aşısı yapılarak hasta olan hayvanlarımızın tedavisi tamamlanır. Sağlıklı olduğu tespit edilen hayvanlar ise kısırlaştırma işlemi yapılarak hayvanın genel durumuna göre uygun kafese alınır.
5199 sayılı yasaya göre alınan bir köpek en az 10 gün barınakta durması gerekir. Bu süreç içerisinde aşıları tıbbi müdahaleleri ve kısırlaştırma işlemleri yapılmaktadır.Her hayvana ayrı ayrı mikroçipve küpe takılır. Eğer bu süre içerisinde sahiplendirilmez ise yasada belirtildiği gibi alındığı ortama geri bırakılmaktadır.